Canaan Olijfolie

de-familie-JararNabali Tree

frank@fair heeft weer de heerlijke Canaan olijfolies, Rumi Tree en Nabali Tree, in huis!

Eigenlijk alles aan Canaan op de  Palestijnse Westoever is bijzonder.
Het begon met een kopje fairtrade koffie dat Nasser Aburfarha, de grondlegger van Canaan, als student culturele antropologie in de VS, in een cafe dronk. Geinspireerd door het verhaal van fairtrade koffie, besloot hij Palestijnse boeren in zijn land van herkomst te helpen om hoogwaardige biologische en fairtrade olijfolie te produceren volgens de aloude Palestijnse tradities.

Sindsdien heeft Canaan Fairtrade een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Er is een organisatie opgericht, de PFTA (Palestinian FairTrade Association) die inmiddels 1700 gemarginaliseerde boeren en hun families een inkomen garandeert.
Dat zou overal bijzonder zijn, maar extra in een land waar het leven van arme boeren bepaald wordt door militairen, checkpoints en een scheidingsmuur die maakt dat boeren soms nauwelijks hun eigen land kunnen bereiken.
Bijzonder is ook de aandacht die de PFTA geeft aan de Palestijnse vrouwen. Tweehonderd vrouwen hebben eigen cooperaties gevormd, waar zij o.a. zeep, couscous en verschillende heerlijke kruiden onder fairtrade voorwaarden produceren. Dit draagt zeer bij aan hun economische zelfstandigheid en gevoel van eigenwaarde.
Olijfolie producten van Canaan worden tegenwoordig geexporteerd naar 17 landen in de hele wereld.

Het verhaal van een Palestijns gezin
Mustafa Jarar en zijn vrouw Shafaq uit het district van Jenin. Sinds zij begonnen te produceren voor Canaan, is hun huis, zoals Shafaq het noemt, een “internationaal centrum” geworden. Mensen uit de hele wereld die interesse hebben voor fairtrade en voor biologische productie, kunnen bij hen terecht.
Hun zoon Mahmoud is blij dat hij het verhaal van Canaan en van zijn familie en zijn volk kan vertellen. Hij zegt: “Vroeger kon ik me niet voorstellen dat buitenlanders intersse voor ons zouden hebben. Ik dacht ook niet dat ik met hen kon communiceren, omdat mijn wereld beperkt was tot Palestina. Maar nu heb ik vriendschappen ontwikkeld, die mijn leven hebben veranderd”
Mahmoud studeert aan the American University in Jenin en zou graag zien dat meer mensen uit het buitenland naar Palestina zouden komen “omdat wij niet naar hen toe kunnen, betekent het heel veel voor ons dat zij hiernaartoe komen en iets horen over hoe wij leven.”

Meer infomatie op www.canaanfairtrade.com